Kontakt os
Tilbage
Tilbehør

Bæredygtighed

Pharmakon har sat fokus på miljø, madspild og økologi. Alle medarbejdere i køkken og restaurant har været på uddannelse og arbejder i det daglige med at tage vare på miljøet via bæredygtighed.
Bæredygtighed er mange ting. I dette nyhedsbrev sætter vi fokus på madspild, så du også kan blive inspireret.

Madspild = overskud = nyt mad
Medarbejderne i køkkenet går benhårdt efter at minimere madspild. Madspild er både den færdige mad, som vores gæster ikke spiser, men også spild i forbindelse med produktion af mad, dvs. det vi skærer fra, hælder ud eller på anden måde smider ud.

Vi er kreative og producer mange ”sjove” ting af rester, som vi normalt smider ud. Det handler om, at fokus flyttes, så vi i vores hverdag tænker: ”Hvad kan jeg bruge det her til?”
Det er selvfølgelig ikke alt, der kan bruges – men vi kan love jer, at der er gået sport i at få noget godt ud af vores overskud.

Herunder kan du læse og blive inspireret af nogle af vores tips og tricks

Vi har udvalgt de 17 ideer, som vi har haft størst succes med, og som vi samtidig tænker, er brugbare for dig, når du vil reducere madspild:

  • Rest af frugt - grov blendes med sirup = frugtsalsa til ost
  • Gulerodsskræller - tilføres syltesukker og ingefær = gulerodsmarmelade
  • Indmad fra meloner - tilføres sukkerlage og fryses = melonsorbet
  • Rest af tomat og peberfrugt - tilføres lidt piskefløde og tomatpuré = tomatsuppe
  • Stok af ananas - tilføres rødløg, chili, æbleeddike, hyldeblomst og rørsukker = ananaschutney
  • Appelsinskaller - tilføres rørsukker, anis og vanilje = orangesauce
  • Æblerester - tilføres eddike og sukker = æbleeddike
  • Grønne stilke fra bredbladet persille – tilføres olie/hvidløg = grøn olie
  • Pæne skræller fra pastinak = bages til rodfrugtchips
  • Pressede halve citroner – tilføres groft salt og olie = syltede citroner til tilbehør til lyst kød
  • Rigtig mange rester udnytter du ved at sylte og fermentere til senere brug.
  • Rest af gulerodsskræller vaskes koges og puréres – bruges i hjemmebagt brød
  • Toppe fra knoldselleri vaskes og opvarmes med neutral olie til 65-70 grader. Blendes herefter og sigtes – selleriolie
  • Rest af skærekage tørres i ovnen. Blendes til smuld – bruges til bagning af f.eks cookies. Erstatter noget af melet
  • Citronskræller kogt til kompot og brugt i citronkager
  • Diverse grøntsagsrester lavet om til krydret salsa
  • Bifiletter fra fx kyllingbryst, andebryst og svinemørbrad. hakkes 2 gange i kødhakker og bruges som fars

    Du kan få flere gode ideer fra bl.a. en bog, der hedder Skrald er ikke skrald af Michael Folman Jensen.

Vi anvender cookies til at huske nogle af de valg, du foretager på hjemmesiden. Læs mere her learn more